Na podstawie art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. z 2023 r. poz. 1465 oraz z 2024 r. poz. 878 i 1222) oraz Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r.  nr 60 poz. 279 i z 2019 r. poz. 1160) zarządza się, co następuje:

§ 1. Zapewnia się wydawanie posiłków profilaktycznych pracownikom zatrudnionym w Urzędzie Gminy w Dąbrowie Chełmińskiej wykonującym prace: 
1)   związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym, to jest od dnia 1 listopada do dnia 31 marca; 
2)   związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC;
3)   związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet.

§2. Zapewnia się wydawanie napojów profilaktycznych pracownikom zatrudnionym w Urzędzie Gminy w Dąbrowie Chełmińskiej:
1)   przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC;
2)   przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet;
3)   na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.

§3. Kwota do przeznaczenia na gotowy posiłek wynosi do 30,00 zł. Dopuszcza się wydawanie pracownikom posiłków w formie cateringu lub w zakładzie gastronomicznym.

§4.1. Posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.

2. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy (po 3-4 godzinach pracy).

3. Posiłki powinny zawierać wartość kaloryczną około 1000 kcal.

4. Na posiłek powinno składać się jedno danie gorące.

5. Posiłek powinien być spożyty przez pracownika w danym dniu. Zabrania się wydawania posiłków z wyprzedzeniem lub w dniach następnych po wykonaniu pracy przez pracownika. Pracownikowi nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany posiłek.

6. Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej ich potrzeby (odpowiednio zimne lub gorące - w zależności od warunków wykonywania pracy).                  

7. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej (w zależności od pory roku, temperatury oraz miejsca wykonywania pracy: herbata, woda w dystrybutorach lub woda butelkowana).

8. Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych spożywania posiłków i napojów.

9. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.

10. O zasadności wydawania posiłku pracownikowi decyduje bezpośredni przełożony pracownika, na podstawie zleconych danemu pracownikowi prac z uwzględnieniem ciężkości pracy, miejsca wykonywania pracy oraz warunków atmosferycznych.                                                                      

§ 5. Traci moc zarządzenie nr 0050.82.2022 Wójta Gminy Dąbrowa Chełmińska z dnia z dnia 12 października 2022 r. w sprawie zapewnienia pracownikom Urzędu Gminy w Dąbrowie Chełmińskiej posiłków i napojów profilaktycznych.

§ 6. Zarządzenie  wchodzi w życie z dniem podpisania.