0050.82.2022
Wersja strony w formacie XMLwydane przez | WÓJTA GMINY DĄBROWA CHEŁMIŃSKA |
---|---|
z dnia | |
w sprawie | zapewnienia pracownikom Urzędu Gminy w Dąbrowie Chełmińskiej posiłków i napojów profilaktycznych |
Status | obowiązujące |
§ 1. Zapewnia się wydawanie posiłków profilaktycznych pracownikom zatrudnionym w Urzędzie Gminy w Dąbrowie Chełmińskiej wykonującym prace:
1) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym, to jest od dnia 1 listopada do dnia 31 marca;
2) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10 st.C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25 st.C;
3) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet.
§2. Zapewnia się wydawanie napojów profilaktycznych pracownikom zatrudnionym w Urzędzie Gminy w Dąbrowie Chełmińskiej:
1) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 st.C lub powyżej 25 st.C;
2) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet;
3) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 st.C.
§3. Kwota do przeznaczenia na gotowy posiłek wynosi do 15,00 zł. Dopuszcza się wydawanie pracownikom posiłków w formie cateringu lub w zakładzie gastronomicznym.
§4. 1.Posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.
2. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy (po 3-4 godzinach pracy).
3. Posiłki powinny zawierać wartość kaloryczną około 1000 kcal.
4. Na posiłek powinno składać się jedno danie gorące.
5. Posiłek powinien być spożyty przez pracownika w danym dniu. Zabrania się wydawania posiłków z wyprzedzeniem lub w dniach następnych po wykonaniu pracy przez pracownika. Pracownikowi nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany posiłek.
6. Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej ich potrzeby (odpowiednio zimne lub gorące - w zależności od warunków wykonywania pracy).
7. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej (w zależności od pory roku, temperatury oraz miejsca wykonywania pracy: herbata, woda w dystrybutorach lub woda butelkowana).
8. Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych spożywania posiłków i napojów.
9. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.
10. O zasadności wydawania posiłku pracownikowi decyduje bezpośredni przełożony pracownika, na podstawie zleconych danemu pracownikowi prac z uwzględnieniem ciężkości pracy, miejsca wykonywania pracy oraz warunków atmosferycznych.
§ 5. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.